čtvrtek 1. září 2011

Noví zaměstnanci katedry trestního práva

Podle tiskové zprávy nastoupí v září na FPR čtyři noví profesoři a dva noví docenti. Některá jména jsou již odtajněna, některá jsou již veřejným tajemstvím. Asi nejjasnější situace panuje na katedře trestního práva.

V pracovním poměru jsou již dva noví profesoři. O obou z nich lze však hovořit jako o staronových tvářích. Jistě významnou posilou je soudce Ústavního soudu prof. JUDr. Jan Musil, CSc. (*1941), který na fakultě již v 90. letech minulého století přednášel. Bohužel se proslýchá, že by měl být v úvazku pouze 4 hodin týdně (0,1), tudíž z hlediska akreditace bez významu.

Druhou staronovou tváří je prof. Ing. Miroslav Rybář, DrSc. (*1946), který do loňského roku vyučoval kriminalistiku. Na fakultě též určitý čas vedl katedru trestního práva poté, co byla z funkce vedoucí odvolána prof. Válková. Prof. Rybář dle internetových stránek působí též na Bankovním institutu a Mezinárodním institutu podnikatelství a práva. Prof. Rybář však v oboru trestního práva nepublikuje a vědecky nepůsobí, tudíž z hlediska akreditace je jeho angažmá zřejmě opět bez významu. Bude též záležet na výši jeho dalších úvazků.

Proslýchá se, že na katedru trestního práva nastoupí ještě doc. JUDr. František Novotný CSc. (*1939), který v současné době působí na Policejní akademii a rovněž Mezinárodním institutu podnikatelství a práva. Doc. Novotný je spoluautorem učebnice trestního práva hmotného, ale též mužem s rozporuplnou minulostí. I u něho bude záležet, jak případně upraví své další úvazky tak, aby mohl trestní právo na fakultě garantovat.

Jen pro připomenutí, katedru opustila prof. JUDr. Helena Válková CSc. (*1951), prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph.D. (*1953), JUDr. Jana Hulmáková Ph.D. (*1974) a soudce Krajského soudu v Plzni JUDr. Pravoslav Polák (*1961).




Žádné komentáře:

Okomentovat