sobota 3. září 2011

Staronové tváře též ve výuce občanského práva hmotného

Lze říci, že vedle trestního práva zasáhly největší odchody výuku občanského práva hmotného. Odešli prof. Dr. JUDr. Karel Eliáš, JUDr. Milan Hulmák Ph.D., JUDr. Tomáš Doležal Ph.D., JUDr. Václav Bednář Ph.D. a JUDr. Petr Bezouška Ph.D.

Uvnitř aktualizace k 5. 9. 2011.

Na příslušném oddělení zůstal prof. JUDr. Vladimír Plecitý CSc., který je však zároveň rektorem Policejní akademie a na fakultě působí v rámci malého úvazku, a doc. JUDr. Jan Pauly CSc., který je zároveň vedoucím katedry práva na Národohospodářské fakultě VŠE. S ohledem na to, že doc. Pauly je habilitován v oboru Hospodářská politika a s výjimkou svého habilitačního spisu v posledních pěti letech nepublikoval, je bohužel pro fakultu jeho akreditační přínos minimální. Třetím, kdo zůstal, je JUDr. Jindřich Psutka Ph.D., který je kmenovým pedagogem Vysoké školy Karlovy Vary.

Nejprve o tom, co lze vyčíst z obsazení výuky předmětů OH2 a OH4. Vrací se soudce Krajského soudu v Plzni JUDr. Alexander Šíma a advokát JUDr. Josef Vrabec (který je zároveň pedagogem katedry soukromoprávních disciplín na Fakultě bezpečnostního managementu Policejní akademie). Oba dva donedávna na fakultě působili a i přes zájem předchozího vedení o další spolupráci se rozhodli nepokračovat. Novou tváří je plzeňský absolvent JUDr. Tomáš Tesař Ph.D. Jde o advokáta, který jako koncipient začínal  u prof. Rabana a do povědomí veřejnosti se zapsal jako právní zástupce plzeňských Indiánů. Byť je jedním z prvních absolventů postgraduální studia na FPR, doposud vědecky ani publikačně nepůsobil.

V rozvrhových akcích pro OH2 se objevuje jméno plzeňského advokáta JUDr. Josefa Pelecha. Ten dříve na fakultě vyučoval občanské právo procesní a z důvodu úsporných opatření s ním byl pracovní poměr rozvázán. Svůj fakultní záběr rozšiřuje advokátka JUDr. Kristýna Spurná (roz. Outlá). K výuce povinně volitelných předmětů Soudní praxe, Simulovaný proces a Klinická právní praxe přibírá též Občanské právo hmotné. JUDr. Spurná působí též na Vysoké škole Karlovy Vary, kde vyučuje trestní právo.

A nyní k tomu, co se proslýchá :-) Na úvazek ve výši 16 hodin týdně (0,4) by měl nastoupit prof. JUDr. Josef Fiala CSc. (*1953), který je v současné době vedoucím katedry občanského práva na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Jeho přínos pro akreditaci bude záležet na tom, kolik své publikační a vědecké činnosti bude vykazovat pod plzeňskou fakultou.

Aktualizace 5. 9. 2011: Na fakultu nastoupila doc. JUDr. Senta Radvanová CSc. (*1929). Doc. Radvanová se zabývá rodinným právem, působí též na Právnické fakultě UK v Praze, na Vysoké škole Karlovy Vary.

Žádné komentáře:

Okomentovat