úterý 13. září 2011

Na Hromnice o zápis předmětu více

Znáte film "Na Hromnice o den více"? Ne? Studujete na FPR? Ano? Pak možná zažíváte něco podobného, co hrdina zmíněného filmu. Jen nedochází k opakování jednoho a téhož dnu, ale k opakování jednoho a téhož zápisu předmětu :-)

Když se v srpnu 2009 tehdejší děkan JUDr. Zachariáš přihlásil k dodržování Studijního a zkušebního řádu ZČU, musela univerzita řešit, jak naložit s tím, že na Fakultě právnické byl do té doby slušný "administrativní nepořádek" - např. se nepraktikoval opakovaný zápis nesplněného předmětu, místo toho existovala praxe prodlužování lhůt ke splnění studijních povinností (který se nakonec v důsledku stovek žádostí ročně vyvinul v automatismus obludných rozměrů - tzn. žádat nemusíte, prodlužujeme všem, abychom Studijní oddělení uchránili od zbytečného papírování :)

Univerzita zvolila jediné možné řešení. Studentům, kteří měli z minulých akademických let nesplněné předměty, tyto automaticky pro rok 2009/2010 zapsala. Dokonce došlo na dvě úlevy. První poskytla sama univerzita, když tehdejší prorektorka pro pedagogickou činnost rozhodla, že tento zápis se nepovažuje za opakovaný zápis, ale jde o prvozápis daného předmětu. Druhou poskytla fakulta, když studentům umožnila dodatečnou změnu zapsaných předmětů (především zrušení jejich zápisu, pokud by byla studijní zátěž příliš velká). Nakonec došlo i na třetí, zprvu neplánovanou úlevu, když se v rámci přezkumu rozhodnutí o ukončení studia bral jako relevantní důvod ten, že student neprovedl úpravu zapsaných předmětů a zapsaná studijní zátěž byla objektivně nezvládnutelná.

Všichni žili v představě, že fakulta najíždí na standardní život, že když student nesplní povinný předmět zapsaný pro rok 2009/2010, bude mít ještě jednu možnost opakovaného zápisu. Přišel rok 2010/2011 a opravdu někteří studenti (tak jako na jiných fakultách) měli nesplněné povinné předměty, které si opakovaně do tohoto roku zapsali s vyhlídkou, že když takový předmět opakovaně nesplní, skončí. Pro někoho to dokonce mohl být již třetí zápis, uvědomíme-li si účinky generálního pardonu paní prorektorky. Tedy 9 zkouškových termínů...

Nastává akademický rok 2011/2012. A s ním přichází sdělení proděkanky pro studijní záležitosti, že vše je jinak. Můžeme to brát tak, že akademický rok 2009/2010 neexistoval. Nebo to můžeme brát tak, že se studenti probouzejí opět do roku 2010/2011. Každopádně to znamená, že kdo v loňském roce nesplnil některých z povinných předmětů při opakovaném zápise, je za vodou. Protože vlastně nešlo o opakovaný zápis, ale o první zápis! Takže znovu - pro někoho to může znamenat, že už má daný předmět zapsaný počtvrté a dohromady bude mít 12 pokusů jej splnit.

Někdo by mohl namítnout, že takový student přeci musí skončit na nedostatku kreditů. K tomu mám jen dvě poznámky:
a) vzpomeňte na děkanovo "vyšší sociální cítění",
b) když fakulta zachází s jedním pravidlem jako s cárem hadru............

Žádné komentáře:

Okomentovat