pátek 23. září 2011

Chystaná obměna vědecké rady FPR

Na Fakultě právnické ZČU se chystá obměna vědecké rady. Jak vyplývá ze zveřejněné pozvánky na jednání AS FPR, požádal děkan senátory o souhlas s odvoláním starých členů a jmenováním nových členů.

Připomeňme si, že absence funkční vědecké rady byla jedním z důvodů, proč situace na fakultě dospěla na podzim 2009 k tak hluboké krizi. Vědecká rada má být složena z významných představitelů oboru právo a její funkce spočívá především v poradě a kontrole; navíc je to právě vědecká rada, která schvaluje podobu studijních programů, které fakulta uskutečňuje. Její členy jmenuje a odvolává děkan, vždy s předchozím souhlasem AS FPR.

Předchozí vedení fakulty věnovalo složení vědecké rady mimořádnou pozornost. Byl vytvořen široký sbor, ve kterém zasedli nejen přední akademici ze všech právnických fakult, své zastoupení měli též profesní právnická sdružení a špičky české justice. Celkem se jednalo o 44 osob (PF MUNI má ve vědecké radě 39 členů, PF UK dokonce 60 členů a PF UPOL 26 členů); drtivá většina z nich nebyla z prostředí akademické obce ZČU, byť zákon o vysokých školách předepisuje, že externistů stačí jedna třetina. Velmi zjednodušeně řečeno, důvodem k tomuto kroku byla snaha rehabilitovat fakultu v očích široké odborné veřejnosti.

Nyní je třeba připomenout, že je právem každého děkana, jakou vědeckou radu si složí. Je to jeho odpovědnost, jeho argumenty, které mají přesvědčit senátory, proč považuje navržené kandidáty za dobré. Zároveň se tím sděluje navenek určité poselství.

Děkan přistupuje k rekonstrukci vědecké rady bezmála rok po svém jmenování. Za tu dobu zasedala vědecká rada dvakrát; jedno další zasedání bylo zrušeno pro velký počet omluvenek. Jedním z důvodů změny by tak mohla být snaha vědeckou radu zeštíhlit a předejít tímto opatřením neusnášeníschopnosti. V průběhu posledního roku došlo již k některým resignacím, proto má vědecká rada v současné době 37 členů. Děkan ale navrhuje, aby jeho nová vědecká rada měla 32 členů, což dramatické snížení není a výše nastíněnou hypotézu to nepodporuje. O jiných důvodech lze jen spekulovat, je ale nasnadě, že nově navržení jsou z pohledu děkana osobnostmi s lepší průpravou k tomu, aby se podíleli na koncepčním rozvoji fakulty, lidé, kteří mají lepší přehled o právnickém vzdělávání a právní vědě nejen v ČR ale i v zahraničí.

Zajímavé je také sledovat, jakou formou děkan odvolání plánuje. Postupuje metodou odvolání celé vědecké rady a jmenování nové vědecké rady (nenavrhuje odvolání a jmenování po jednotlivcích). V této souvislosti bude zajímavé, jak se k tomu postaví Akademický senát - zda bude hlasovat jednotlivě po jednotlivých členech, nebo o celé vědecké radě un block.

Předpokládal bych, že když se odvolává celá vědecká rada a jmenuje nová, že budou dosavadní členové, kteří mají být opětovně jmenováni, o této skutečnosti informováni a požádáni alespoň formálně o souhlas. To se ale nestalo. První rána slušnosti.

Zajímavé je též to, koho děkan již ve vědecké radě nechce. Je to např. dr. Vladimír Balaš, spoluzakladatel fakulty, člověk, který stál jako první v jejím čele. Druhá rána slušnosti. Připomenout lze i dr. Karla Čermáka, předního českého advokáta, bývalého ministra spravedlnosti a moudrého člověka, který celý život pečuje o profesní etiku právníků. K dalším odvolávaným patří též prof. Alena Winterová nebo prof. Jan Dědič.

Přístup, který děkan FPR zvolil se u některých členů vědecké rady nesetkal s pochopením. V současné době tak dochází k resignacím nejen těch, kteří mají být odvoláni, ale i těch, které si chtěl děkan ve vědecké radě ponechat.

Na margo lze připomenout, že návrh děkana předložený AS FPR trpí formálními vadami, neboť mezi odvolávanými členy, kteří jsou zároveň členy akademické obce ZČU, se uvádějí jména prof. Válkové, prof. Šámala dr. Kramáře, dr. Pospíšila nebo dr. Korbela, kteří nejsou členy akademické obce ZČU. Naopak se navrhuje odvolat též některé externí členy, kteří se již stali členy interními - např. dr. Formánková, prof. Musil nebo prof. Raban. Děkan bude muset jistě návrh opravit a to též z důvodu již výše zmíněných resignací, neboť odvolávat někoho, kdo již členem není, by bylo komické.

Zcela noví lidé, kteří mají do vědecké rady nastoupit, jsou tato:
  • JUDr. PhDr. Stanislav Balík
  • JUDr. František Cvrček CSc.
  • JUDr. Petra Jánošíková Ph.D.
  • JUDr. Vilém Knoll Ph.D.
  • prof. Ing. Václav Krajník DrSc.
  • JUDr. PhDr. Zdeněk Masopust DrSc.
  • doc. JUDr. František Novotný CSc.
  • doc. JUDr. Jan Pauly CSc.
  • JUDr. Ing. Bohumil Poláček Ph.D. MBA LL.M.
  • JUDr. Jitka Wolfová
  • JUDr. Petr Toman
  • JUDr. Jana Vyletová
Aktualizace 24. 9. 2011: Podle posledních informací resignovali na své členství minimálně tito lidé: dr. Balaš, dr. Jirousek, dr. Čermák, dr. Korbel, doc. Kysela, doc. Kotásek, dr. Melzer.

Žádné komentáře:

Okomentovat