neděle 18. září 2011

Shrnutí personálních škatulat před začátkem zimního semestru

Nyní, když je zahájení výuky v zimním semestru 2011/2012 na spadnutí, je dobré učinit malou rekapitulaci personálních změn. Již jsem o nich referoval v samostatných článcích, ale menší shrnutí neuškodí.


Připomeňme si, že fakultu pod vedením současného děkana prozatím opustili 4 profesoři a 3 docenti s celkovým úvazkem 5,625. K tomu se připojily další osoby, mezi jinými též 14 držitelů velkých doktorátů s celkovým úvazkem 10,5625 (prozatím posledním je JUDr. Pavel Hamerník Ph.D.). Publikační činnost těchto osob představovala při posledním zveřejněném hodnocení za rok 2010 přes 22% celofakultní produkce.

Portál ZČU, webové stránky fakulty a poslední tisková zpráva již nyní nabízejí celkem plastický přehled osob, které nastoupili na fakultu. Lze k nim přiřadit i výši úvazku, a to na základě údajů uvedených děkanem na posledním zasedání AS FPR.

Mimochodem, v tiskové zprávě se uvádí, že nyní na fakultě působí 10 profesorů (podle webových stránek fakulty jich je však 11). Ve zprávě se též uvádí, že k 1. říjnu má nastoupit další profesor, což by již bylo 12 profesorů; ve zprávě pro AS FPR děkan dokonce prohlásil, že to budou dva profesoři (na občanské a na finanční právo), což by již bylo 13. Zároveň se však ve zprávě píše, že celkový počet profesorů by měl v polovině října čítat 10. Vypadá to tedy ještě na zajímavá škatulata, anebo je tisková zpráva pouze nepřesná. V opačném případě by museli odejít tři z profesorů, kteří jsou v současné době zaměstnáni. Ale věřím, že vedení fakulty v tom má jasno, byť veřejnost se snaží zmást :)

Uveďme si nejdříve, kteří profesori na fakultě působí. Jsou to:
  • s profesurou v právním oboru: prof. Adamová, prof. Gerloch, prof. Hrdina, prof. Kopal, prof. Kučera, prof. Musil, prof. Plecitý, prof. Raban, prof. Růžička
  • s profesurou mimo právní obor: prof. Rybář, prof. Wokoun
Vedoucí katedry veřejné správy již 29. června 2011 informoval Akademický senát ZČU, že své angažmá na fakultě ukončí prof. Wokoun. Kdo by měl být dalším (a zda vůbec), to je ve hvězdách.

Pro pořádek si srovnejme i habilitované pracovníky FPR, protože i v nich je trochu nepořádek. Dle zmíněné tiskové zprávy by nyní mělo být ve stavu 9 docentů a za měsíc 13 docentů. Nyní jich je však 10 (přitom od páteční tiskové zprávy nikdo na fakultních webovkách nepřibyl). Nyní jde o tyto docenty:
  • s docenturou v právním oboru: doc. Mates, doc. Pavlátová, doc. Radvanová, doc. Soukup, doc. Stejskal
  • s docenturou mimo právní obor: doc. Kvapilová, doc. Mucha, doc. Patočka, doc. Pauly, doc. Prunner
Pokud jde o další tři, pak s největší pravděpodobností se jedná o doc. Novotného, který má být garantem trestního práva, prozatím neznámého docenta pro veřejnou správu (zřejmě jako náhradu za prof. Wokouna) a dalšího docenta, o jehož oboru ani jménu není nic známo.

Pojďme si ještě k nově nastoupivším docentům a profesorům přiřadit výši úvazků:
  • prof. JUDr. Jan Musil, CSc. (úvazek 0,1) - trestní právo
  • prof. Ing. Miroslav Rybář, DrSc. (úvazek 0,7) - trestní právo
  • doc. JUDr. Senta Radvanová CSc. (úvazek 0,5) - občanské právo
  • prof. JUDr. Přemysl Raban CSc. (úvazek 1) - občanské právo (garant oboru)
  • doc. JUDr. Vojtěch Stejskal Ph.D. (úvazek 0,5) - právo životního prostředí 
  • doc. JUDr. Jarmila Pavlátová CSc. (úvazek ?) - pracovní právo
U těch, jejichž nástup je pravděpodobný:
  • doc. JUDr. František Novotný CSc.(úvazek 1) - trestní právo (garant oboru)
  • prof. JUDr. Josef Fiala CSc. (úvazek 0,4) - občanské právo
Nakonec již jen sumář dalších osob, která se nově (v některých případech staronově) objevují v rozvrhových akcích:
  • občanské právo: JUDr. Josef Pelech, JUDr. Josef Vrabec, JUDr. Tomáš Tesař Ph.D., JUDr. Alexander Šíma, Dr. Iur. Lucie Gertner LL.M.
  • obchodní právo: JUDr. Josef Holejšovský, Mgr. Michaela Sigmundová Ph.D., JUDr. Tomáš Ficner Ph.D.
  • pracovní právo: JUDr. et PaedDr. Jana Nechutná, Mgr. Milan Dittrich, Mgr. Miroslav Hromada
  • civilní proces: JUDr. Miloslava Wipplingerová, JUDr. Helena Rabanová
  • správní právo: JUDr. Vlasta Formánková, Mgr. Ilona Turková
  • právní dějiny: JUDr. Jan Podola Ph.D.

Z dostupných informací prozatím není zřejmé, čemu se při výuce bude věnovat prof. Rybář, neboť kriminalistika je nyní vyučována JUDr. Vaverou (a dle zveřejněného syllabu je tomu tak i nadále) a ústavní soudkyně JUDr. Formánková, která též není prozatím k žádnému předmětu přiřazena.

O tom, zda se podařilo či nepodařilo nahradit odcházející pedagogy, nechť si každý učiní obrázek sám.

Btw. fakulta velmi zanedbává správu svého webu. Lze na něm nalézt spoustu zastaralých informací... To samé se týká též coursewaru (namátkou u pracovního práva nebo občanského práva hmotného).

Žádné komentáře:

Okomentovat