úterý 11. října 2011

Konference k návrhu občanského zákoníku nebo fraška?

Na Fakultě právnické působí nový spolek. Jeho cílem je (kromě jiných) též propagace dobrého jména FPR ZČU v očích veřejnosti. Fakulta tuto bohulibou činnost jistě potřebuje jako prase drbání. Též je zřejmé, že tohoto účelu lze dosahovat různými prostředky, např. pořádáním konferencí.


Každé začátky jsou těžké. Organizátorům tak lze prominout, že se webové stránky s informacemi o konferenci přestěhovaly již na třetí adresu. Pídění se po údajích je tak dobrodružnější :-). I gramatické chyby a kulhající styl lze odpustit (koneckonců, takových chyb se dopuští ve spěchu každý ;-). A je také plným právem pořadatelů pozvat si na konferenci hosty, které chtějí, kteří podle jejich úsudku splňují kritéria "největších odborníků na občanské právo", jak inzerují.

Jinou věcí v této operaci "Konference Nepomuk 2011" je ale role Fakulty právnické ZČU. Ze stránek se dozvídáme, že je konference pořádána pod její záštitou (upřesňuji, je tomu tak 11.10.2011 v 19:48, za pár minut to může být jinak, organizátoři mění informace, jako se mění počasí v dubnu). Zkusme rekonstruovat, jak asi byla záštita získána. Přišel představitel nového spolku, který nemá žádnou historii či reference, o které by se mohl opřít, a požádal představitele fakulty o podporu. Nejspíš řekl: "Chceme udělat konferenci, kam pozveme největší odborníky na občanské právo, kteří budou přednášet o návrhu občanského zákoníku. Ještě nevíme, kdo to konkrétně bude, program taky nemáme, ale bude to super.". Vedení fakulty zaplesalo a záštitu poskytlo. Ups.

Tudíž nyní Fakulta právnická ZČU zaštiťuje konferenci, která má bludné stránky, měnící se přednášející (anoncovaní prof. Marek nebo dr. Uhlíř se vytratili), ale jednu jistotu - hostem bude doc. Kindl s přednáškou na téma "Poznámky k návrhu OZ". Doc. Kindl, kterého Etický panel ZČU označil za jednu z osob, které nesou zásadní odpovědnost za stav fakulty, který se dopustil neetického jednání tím, že svým jednáním porušil princip rovných podmínek pro získání akademických a vědeckých titulů a umožnil některým studentům absolvovat studium i získat titul nestandardní cestou. Člověk, vůči kterému ZČU připravuje právní kroky v trestněprávní rovině.

Ale pozor, o tom se nesmí mluvit! Organizátoři ho nejdříve anoncovali s velkou slávou (s fotografií v sekci přednášejících, ba i v programu jeho jméno bylo). Když jsem na to upozornil na FB, ihned ze sekce přednášejících zmizel, v programu však zůstal. I to jsem okomentoval, z programu byla jeho přenáška obratem vypuštěna. Druhý den se však vplížila zpět :-). Na internetu lze však stále nalézt archivní informace, např. text, který organizátoři publikovali o pozvaných hostech.

Závěr? Cirkus bude! Bez Marvana, ale s doc. Kindlem :-) Aspoň už máme konečně jasno, komu fakulta poskytuje záštitu, kdo je jí milý a jak chce zlepšovat svoji prestiž a mínění veřejnosti o ní :-)

Ale vážně. Ze strany fakulty půjde spíše o hrubou nedbalost než úmysl, ale jak víme, hrubá nedbalost má kolikrát horší následky než úmysl... 


P.S. Přetiskuji nezměněný text lákající na zmíněnou konferenci:

"Zhruba od devadesátých let dvacátého století se začal v naší mladé demokratické společnosti prosazovat hlasy volající po diskusi o novelizaci občanského zákoníku. Na přelomu roku 2011 jsme svědky monstrózní novely OZ, která od poloviny roku 2011 prochází připomínkovým řízením z řad poslanců. Oblasti novelizace občanského práva je tvořena velkým množstvím subjektů poskytujících závažné připomínky k novele OZ, které nesmějí zapadnout v mašinérii připomínkového řízení z hlediska celospolečenského významu. Komplikovanost mechanismu návrhu OZ způsobuje značnou náchylnost systému soukromého práva na negativní ekonomické, politické a demografické jevy ve společnosti. Závěry odborníků konference o novelizaci OZ oproštěni od zmíněných vlivů přinesou jasný, srozumitelný pohled k celospolečensky důležitému okamžiku novelizace OZ."

P.P.S. Jak si organizátoři představují podobu dr. Františka Cvrčka :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat