pátek 3. února 2012

Standardy Akreditační komise k personálnímu zabezpečení magisterského studijního programu a Fakulta právnická ZČU

Rektorka ZČU požádala Fakultu právnickou, aby jí předložila analýzu personálního zabezpečení svých studijních programů. Je to celkem překvapivý krok, myslel jsem si totiž, že tato analýza byla již provedena a vedení ZČU s ní bylo před podáním žádosti o reakreditaci seznámeno. Alespoň na to lze usoudit z předchozích vyjádření chválících podobu akreditační žádosti. Já mohu vycházet toliko z dostupných veřejných zdrojů, ale pokusím se zdokumentovat, proč je nejspíše personální zabezpečení jedním z hlavních problémů současného stavu fakulty.

Ze Standardů AK vybírám následující důležité pasáže (v souhrnu jsou zveřejněny zde):

1.  Pro posouzení personálního zabezpečení studijního programu a oboru je podstatná celková struktura personálního zabezpečení. V úvahu se bere, zda v daném studijním programu existuje na vysoké škole jádro dostatečně kvalifikovaných akademických pracovníků s odpovídající odbornou a publikační činností za posledních 5 let, které má dostatečný časový prostor pro rozvíjení oboru, tj. nevyučuje podstatným způsobem na jiných vysokých školách. V úvahu se rovněž bere věková struktura personálního zabezpečení studijního programu z hlediska perspektivy rozvoje studijního programu a jeho zajištění po dobu, na kterou bude platnost akreditace udělena (sleduje se působení mladší a střední generace blízké habilitacím či míra zapojení do doktorského studia).

2. Profilující teoretické předměty studijního programu (v případě, že se studijní program dělí na obory, studijního oboru), tj. předměty, které mají vliv na profil absolventa, musejí být zabezpečeny převážně vyučujícími, kteří působí v pracovním poměru v rozsahu plného úvazku na příslušné vysoké škole a pro tuto školu realizují vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost odpovídající typu studijního programu.

3.  Tito vyučující musejí být odborně činní v předmětech, které zajišťují. Odbornost se prokazuje dosaženým akademickým vzděláním nebo získáním vědecko pedagogické hodnosti (docent, profesor) a nejvýznamnějšími odbornými výstupy souvisejícími s oborem (podle povahy jednotlivých oborů zejména publikace v impaktovaných časopisech, recenzovaných odborných časopisech a monografie). U publikační činnosti se bere v úvahu kvalita publikací, a zda se odborně vztahuje k předmětu, který dotyčný vyučuje.

4. V případě, že součet všech uzavřených pracovních poměrů na vysokých školách a dalších institucích (včetně vědeckých pracovišť Akademie věd ČR) přesáhne výši úvazku 1,75 (tj. 70 hodin týdně), nebude daný vyučující brán v úvahu při posuzování personálního zabezpečení studijního programu na žádné vysoké škole. Toto ustanovení se vztahuje i na působení daného vyučujícího na institucích v zahraniční (včetně Slovenska).

5. Výuka v magisterském programu musí být vyučována převážně akademickými pracovníky, kteří mají alespoň vědeckou hodnost; alespoň 60 % přednášek musí být vyučováno profesory nebo docenty příslušného odborného zaměření.

6. U akademických pracovníků podílejících se na uskutečňování magisterského programu musejí být uvedeny publikace, které prokazují jejich vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost v oboru jejich působení za posledních 5 let.

Vypíchnout lze následující – stěžejní předměty oboru musejí být zajištěny profesory či docenty, kteří aktivně vědecky působí v oboru Právo (což lze doložit zejména publikačními výstupy v posledních pěti letech). Navíc musejí být s fakultou svázáni vysokým úvazkem a nesmí překročit stanovenou hranici v součtu všech akademických úvazků.

Děkan FPR do médií uvedl, že na fakultě působí 12 profesorů a 13 docentů. Na přepočtené úvazky jich je nyní 16.46, k 1. březnu to bude 16.96. Podle fakultních stránek se jedná o tyto osoby (11 profesorů a 12 docentů, dvě osoby se někam zatoulaly, ale to není tolik podstatné):

Prof. JUDr. PhDr. Karolina Adamová DSc.
Prof. JUDr. Aleš Gerloch CSc.
Prof. JUDr. Antonín Hrdina DrSc.
Prof. JUDr. Vladimír Kopal DrSc.
Prof. Ing. Václav Krajník CSc.
Prof. JUDr. Zdeněk Kučera DrSc.
Prof. JUDr. Jan Musil CSc.
Prof. JUDr. Vladimír Plecitý CSc.
Prof. JUDr. Přemysl Raban CSc.
Prof. JUDr. Květoslav Růžička CSc.
Prof. Ing. Miroslav Rybář DrSc.

Doc. MUDr. Helena Kvapilová
Doc. JUDr. Pavel Mates CSc.
Doc. PhDr. Ivan Mucha CSc.
Doc. JUDr. František Novotný CSc.
Doc. Ing. Jiří Patočka CSc.
Doc. JUDr. Jan Pauly CSc.
Doc. JUDr. Jarmila Pavlátová CSc.
Doc. PhDr. Pavel Prunner CSc.
Doc. JUDr. Senta Radvanová CSc.
Doc. JUDr. Ladislav Soukup CSc.
Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal Ph.D.
Doc. PhDr. Lukáš Valeš Ph.D.

Na první pohled je to impozantní seznam. Prizmatem akreditačních standardů se však, bohužel, silně zužuje. Nelze např. počítat ty docenty a profesory, kteří nejsou právníky:

Prof. Ing. Václav Krajník CSc. (fyzikální chemik, kriminalista)
Prof. Ing. Miroslav Rybář DrSc. (kriminalista)
Doc. MUDr. Helena Kvapilová (lékařka)
Doc. PhDr. Ivan Mucha CSc. (politolog)
Doc. Ing. Jiří Patočka CSc. (sociolog)
Doc. PhDr. Pavel Prunner CSc. (psycholog)
Doc. PhDr. Lukáš Valeš Ph.D. (politolog)

Nelze počítat ani ty osoby, které mají na fakultě nízké úvazky, nebo které prokazatelně nepatří do personálního jádra fakulty:

Prof. JUDr. Aleš Gerloch CSc. (děkan PF UK)
Prof. JUDr. Vladimír Plecitý CSc. (rektor Policejní akademie)
Prof. JUDr. Jan Musil CSc. (ústavní soudce)

Z akreditačního hlediska nepomohou ani ti, jejich publikační činnost je v posledních pěti letech výrazně slabší, byť za sebou mohou mít výraznou vědeckou minulost. Zde lze vycházet jak z evidence Národní knihovny, tak z výsledků předaných do RIV, potažmo údajů zveřejněných samotnou fakultou. Samozřejmě tyto tři evidence nedají kompletní přehled o publikační činnosti daného člověka, ale představují silné vodítko. Z tohoto pohledu mohla AK „škrtat“ v případě těchto odborníků:

Prof. JUDr. Vladimír Kopal DrSc.
Prof. JUDr. Květoslav Růžička CSc.
Doc. JUDr. Jan Pauly CSc.
Doc. JUDr. Jarmila Pavlátová CSc.
Doc. JUDr. Senta Radvanová CSc.

Netvrdím, že tito lidé nejsou vědecky a publikačně činní. To v žádném případě. Pouze jejich publikační činnost není zjistitelná z veřejně dostupných zdrojů (např. z důvodu publikace ve sbornících nebo v zahraničí).

Kdo tedy zbývá?

Prof. JUDr. PhDr. Karolina Adamová DSc.
Prof. JUDr. Antonín Hrdina DrSc.
Prof. JUDr. Zdeněk Kučera DrSc.
Prof. JUDr. Přemysl Raban CSc.

Doc. JUDr. Pavel Mates CSc.
Doc. JUDr. František Novotný CSc.
Doc. JUDr. Ladislav Soukup CSc.
Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal Ph.D.

Tedy 3 osobnosti z oblasti právních dějin, jeden trestař, dva civilisté, jeden správař a jeden odborník věnující se právu životního prostředí. Řada z nich je navíc svázána s řadou dalších institucí, výrazné je to např. u prof. Adamové působící na UK i ÚSP a prof. Kučery z UK.

Samozřejmě toto je jen nástřel, hrubý popis možného. Není známá přesná výše úvazků jednotlivých osob, což může uvedené ještě zhoršit. Každopádně z tohoto je zřejmé, že personální zabezpečení opravdu může být tím, co fakultě podráží nohy.

2 komentáře:

  1. nic proti, ale hodně jmen ti tam chybí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, že doc. Klíma. Vypadnul mi, protože není na stránkách fakulty. Kdo další?

    OdpovědětVymazat