středa 29. února 2012

Uplacená volba děkana?

V médiích se objevila fáma o tom, že prý dr. Pospíšil uplácel studentské senátory, aby ho zvolili děkanem plzeňské právnické fakulty. Jaká jsou fakta?


Volba se konala 2. listopadu 2009. Kandidáta na děkana volil senát, ve kterém bylo 12 pedagogů a 6 studentů (Miroslav Bína, Jan Křivanec, Martin Marek, Petr Najman, Martin Pelikán, Simona Zörklerová). Volba je tajná. Nikdo neví, kdo koho volil. Dr. Pospíšil získal 11 hlasů.

V květnu 2010 (půl roku po volbě), obdržela pětice studentských senátorů mimořádné stipendium. Každý ve výši 20.000 Kč. Stalo se tak na můj návrh jako tehdejšího proděkana pro studium. Proč jsem toto navrhnul? Funkce senátora je přeci čestnou funkcí a odměna za její výkon nezáleží.

Vedlo mne k tomu následující. Za dva roky (od začátku mandátu 1. května 2008) se konalo 14 jednání pléna senátu, bezpočet jednání Studentské kurie a další studentské aktivity, na kterých senátoři pracovali. Byla to enormní zátěž během velmi hektického období a to nejen psychická, ale též finanční (např. cestové, čas strávený přípravou na jednání apod.), což museli studenti pocítit více než jejich akademičtí kolegové z řad pedagogů. Proto mi přišlo správné kompenzovat tyto náklady udělením mimořádného stipendia. Jeho výši nepovažuji za přemrštěnou v kontextu uvedených faktů.

Mimochodem, na ZČU není praxe poskytnutí mimořádného stipendia senátorům ničím výjimečná. Tajemník AS ZČU mi potvrdil, že i zde k vyplácení stipendií dochází. Jistě, výše se liší, ale je třeba porovnávat všechny souvislosti.

Považovat toto stipendium za úplatek, je úsměvné. Ať již z hlediska časové souvislosti, tak z hlediska toho, že stipendium neobdrželi všichni studentší senátoři, kteří se volby účastnili. Martin Marek přerušil své studium, proto mu nemohlo být stipendium poskytnuto. Neobdržel jej ani jeho náhradník, Stanislav Hein, který byl senátorem pouze velmi krátkou chvíli. Stipendium přitom obdržel Miroslav Bína, který veřejně deklaroval, že dr. Pospíšila nevolil.

Prostě jen hloupé plácnutí do vody, ale kde není rozumu, má hloupost pré.

Žádné komentáře:

Okomentovat