čtvrtek 30. června 2011

O plagiátorství a novém pokynu děkana FPR

Problematika plagiátorství na vysokých školách se v poslední době dostala do zájmu médií, která vytrvale hledají, jak ke zpracování své kvalifikační práce přistoupili lidé veřejného zájmu (zvláště pak politici). I Fakulta právnická se plagiátorskému skandálu nevyhnula. Je proto logické, že hledá cesty, jak dalšímu zabránit.

Primární by měla být vždy prevence - ta spočívá zejména v tom, aby si studenti osvojili etiku vědecké práce, uměli citovat a dobře pracovat se zdroji (např. na olomoucké fakultě je tomuto věnována velká pozornost hned v úvodu studia). Preventivně působí též dobrá formulace tématu kvalifikační práce - zvolí-li se téma nezvyklé, úzké, které vyžaduje hlubší zkoumání, je to vždy překážka pro plagiátorství.

Nezbytná je též účinná kontrola. Fakulta se v rámci ZČU zapojila do systému Theses.cz, který poskytuje určitou formu pomoci vedoucímu práce v tom, aby odhalil, zda student postupoval eticky, nebo se vůči etice prohřešil. Není to však všelék a to z prostého důvodu - v databázy systému Theses nejsou obsažena všechna díla, která mohl student použít.

Se systémem Theses se musí zacházet opatrně. Označí-li pasáže v kontrolovaném díle za shodné s jiným dílem, ještě to neznamená, že kontrolovaná práce je plagiát, neboť shodné pasáže mohly být správně odcitovány. Je tak vždy na zkušenosti a další práci vedoucího práce, aby vyhodnotil, co mu výsledek kontroly v rámci systému Theses napovídá. Jeho další postup nelze kvantifikovat.

A to je základní problém nového pokynu děkana FPR (č. 18 D 2011). V něm se totiž stanoví následující: označí-li systém Theses, že práce je shodná s jinými díly v rozsahu menším než 31 procent, je vše v pořádku a práce má být připuštěna k obhajobě. Pominu, že se v pokynu vůbec neřeší, že označení shody primárně neznamená problém (tím je až následné zjištění vedoucího práce, že shodné pasáže nebyly řádně odcitovány). Vedení fakulty však tímto pokynem de facto (i de iure) dává najevo, že když student předloží práci, která bude skoro ze třetiny plagiát, může být připuštěna k obhajobě, není to překážka

Na fakultě, která si prošla tím, čím FPR, jde vcelku o originální řešení. Buď je za tím velmi nešikovná snaha zjednodušit práci ne příliš pilným vedoucím kvalifikačních prací, anebo naprostá ztráta soudnosti v situaci, kdy je plagiátorství na vysokých školách jedním z velkých mediálních témat.

Žádné komentáře:

Okomentovat